همه چیز درباره ی مهریه

مهر یا صداق مالی است که زن بر اثر ازدواج مالک آن میگردد و مرد باید آن را پرداخت کند این نهاد مبتنی بر سنت و مذهب در حقوق ایران است و در حقوق کشورهایی غربی اساساً مهریه وجود ندارد. یکی از ویژگی های مهر این است که میتواند کمبود ارث زن را جبران کند البته وکیل مهریه به هیچ عنوان موافق مهریه های سنگین مرسوم نمی باشد و توصیه هم نمی کند.

یکی از دلایلی که اثبات میکند مهریه بر خلاف تصور کشورهای غربی، بهای خرید و فروش زن نیست بلکه ارزش و احترامی است که مرد برای زن قائل می شود، این است که در خردی و فروش قیمت باید هنگام معامله معین و معلوم باشد وگرنه قرارداد باطل است لیکن در ازدواج دائم مشخص کردن صداق به هیچ عنوان شرط صحت عقد نمی باشد و نکاح بدون تعیین مهر نیز امکانپذیر است و زن پس از نزدیکی مستحق مهرالمثل میگردد.

مطالبه مهریه بی‌شک یکی از مهم‌ترین و پر تعدادترین دعاوی در حوزه خانواده است که به دلیل ویژگی‌های خاص آن نظیر، مقدار زیاد مال مورد مطالبه، اعمال مجازات حبس در صورت عدم پرداخت و نیز گره خوردن آن به سایر مسائل خانواده نظیر طلاق، حضانت و …، لازم است تا عموم مردم با بهره‌گیری از مشاوره حقوقی، از نکات حقوقی مربوط به دعوی مطالبه مهریه آگاه گردند.

مهریه

مهریه در طلاق از طرف مرد

زمانی که مرد دادخواست طلاق را تقدیم دادگاه نماید باید کل مهریه زوجه را پرداخت کند.

مهریه در طلاق از طرف زن

در طلاق از طرف زن از نوع طلاق بائن بوده و زوجه باید در قبال مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد و این مال در اغلب موارد مقداری از مهریه زن می باشد که زوجه آن را بذل می نماید.

مهریه در طلاق توافقی

همانطور که میدانید یکی از مرسوم ترین انواع طلاق ، طلاق توافقی می باشد که در آن زوجین برای مهریه تعیین تکلیف میکنند و معمولاً زن در قبال بخشش بخشی از مهریه رضایت به طلاق میدهد و تا پایان مدت عده می تواند به مابذل رجوع کند و طلاق را فسخ کند و مهریه ی خویش را بگیرد بنابراین در این نوع طلاق توافق طرفین تعیین کننده است.

قانون مهریه

مهریه به هر میزانی قابل وصول می باشد ولیکن مطابق مقررات جدید اعمال ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و بازداشت مرد درخصوص مهریه صرفاً تا میزان 110 عدد سکه بهار آزادی یا معادل آن میسر می باشد. اگر اموالی از زوج توقیف شود یا ایشان توانایی پرداخت داشته باشد بیش از 110 سکه قابل وصول است. هرگاه زوجه در صدد وصول مهریه خود برآید می تواند با تقدیم دادخواست به همرا عقدنامه به دادگاه خانواده و یا درخواست از اداره اجرای ثبت اقدامات لازم را انجام دهد. مدت آن بستگی به اوقات رسیدگی دادگاه، حضور زوج در دادگاه و روند توقیف اموال زوج و اجرای حکم دارد و مدت مشخصی را نمی توان تعیین کرد. حتی می توان بابت مهریه مرد را ممنوع الخروج کرد.

انواع مهریه

مهر انواع و اقسام مختلفی دارد که عبارتند از :
1. مهرالسنه یا مهر محمدی : مهری است که پیامبر اسلام (ص) برای حضرت فاطمه (س) مقرر کردند و آن عبارت است از دویست و شصت و دو مثقال و نیم پور نقره مشکوک است.

2. مهرالمسمی : عبارت است از میزان مالی که به عنوان مهریه در عقد نکاح ذکر می گردد و مورد توافق زوجین است و یا مهری است که در عقد نکاح تعیین شده یا تعیین آن به عهده شخص ثالثی گذارده شده است.

3.مهرالمثل: هرگاه در عقد نکاح در زمان عقد مهریه تعیین نشود، زوجین می توانند پس از وقوع عقد با توافق مهریه تعیین نمایند. حال اگر قبل از تراضی برای تعیین مهریه نزدیکی شود زوجه مستحق مهرالمثل است. مهرالمثل عبارت است از مال که با در نظر گرفتن وضع خانوادگی زوجه و حال اقران و نزدیکان زوجه جهت مهر تعیین می شود. مهریه که در نکاح معوضه البضع پس از وقوع نزدیکی و قبل از توافق بر مهر معین برحسب شرافت و اوضاع و احوال زوجه به او داده می شود. (ماده 1091 قانون مدنی)

4. مهرالمتعه: هرگاه در عقد نکاح مهر تعیین نشود و زوج مصمم باشد که زوجه را قبل از نزدیکی طلاق دهد مقداری را به عنوان مهر تعیین و به زوجه پرداخت می کنند و این مبلغ بستگی به وضعیت مالی زوج دارد. برخلاف مهرالمثل که به وضع خانوادگی زوجه داشته است در تعیین مهرالمتعه وضعیت مالی زوج را مدنظر قرار می دهند، به طور خلاصه مهرالمتعه مهری است که در نکاح مفوضه البُضع شوهر به زن مطلقه خود که با او نزدیکی نکرده می دهد برای تعیین این مهر برخلاف مهرالمثل مرد از حیث وضعیت مالی مرد مد نظر قرار می گیرد.

5.مفوضه البضع: زوجه را در عقد نکاحی که دائم بوده و مهر ذکر نشده باشد با شرط عدم مهر شده باشد مفوضه النضع نامند.

6. مفوضه المهر: زوجه را در نکاح دائم که تعیین مقدار مهریه را به اختیار شوهر یا زوجه یا ثالث گذاشته باشند، مفوضه المهر گویند.

مهریه عندالمطالبه

مهریه عندالمطالبه به محض مطالبه زن بر ذمه شوهر قرار میگیرد و زن به راحتی دارای حق حبس می باشد و بار اثباتی تمکن مرد بر عهده خود اوست.

مهریه عندالاستطاعه

مهریه عندالاستطاعه زن برای گرفتن مهریه ابتدا باید استطاعت مالی و تمکن مالی وی را اثبات کند یعنی بار اثباتی دارا بودن مرد به عهده زن است که در این حالت حق حبس نیز مورد خدشه واقع میگردد و عملاً در این نوع مهریه اعمال حق حبس دشوار میگردد.

نکته دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که مهریه دختر باکره در تمامی انواع مهریه نصف آن می باشد .

وکیل مهریه

دادخواست اعسار در مهریه

دادخواست اعسار از جانب مرد تقدیم دادگاه می شود و شخص باید ثابت نماید که توانایی پرداخت دین خود را ندارد و بر مبنای توانایی او دین تقسیط می شود.

مفهوم حال یا مدت دار بودن مهریه :

مهریه می تواند حال باشد یا مدت دار، اگر حال باشد زوجه می تواند بلافاصله بعد از عقد آن را مطالبه نماید و تا وصول آن از تمکین نیز امتناع کند و اقدام زن به موجب حق حبس از موارد نشوز نبوده و مسقط نفقه نیز نمی شود. ولی اگر مهریه مدت دار باشد، حق حبس ساقط و زن با تمکین می تواند نفقه دریافت کند. زن به مجرد عقد مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. مهریه در سند نکاحنامه ذکر می شود و به صورت دین بر عهده شوهر خواهد بود. در عقد نکاح دائم می توان مهر تعیین نموده، یا پس از وقوع عقد بر میزان مهریه توافق کرد و عدم تعیین مهریه در عقد نکاح دائم موجب بطلان عقد نیست ولی در عقد نکاح غیر دائم (موقت) مبنای وقوع عقد تعیین مهریه می باشد عدم ذکر مهریه در نکاح موقت موجب بطلان آن خواهد بود.

شرایط مهریه :

مهریه باید دارای شرایط زیر باشد:

1. لزوم مالیت داشتن مهریه؛ یعنی مهریه باید چیزی باشد که بتوان در عرف بر روی آن قیمت گذاشت.

2 . قابلیت تملک توسط زوجه داشته باشد و زن بتواند آن را در اختیار بگیرد.

3. دارای منفعت عقلایی باشد. به طور مثال، مهریه‌هایی مانند بال مگس، بوسه و … هیچ کدام از لحاظ دادگاه دارای منفعت نبوده و به عنوان مهریه درنظر گرفته نمی‌شوند.

4. زوج بتواند آن را در اختیار زن قرار دهد. به طور مثال قرار دادن مهریه از اموال عمومی و یا منابع طبیعی و یا دارایی‌های شخصی دیگران آن قابل قبول نیست.

5. لازم نیست که مهریه عین معین باشد، بلکه انجام عمل یا حرفه آموزی یا تدریس هم می تواند مهریه باشد مثل آموزش رایانه یا آموزش قرآن یا زبان انگلیسی به زوجه می تواند، به عنوان مهریه تعیین نمود.

شرایط مطالبه مهریه

مهریه به دو طریق از زوج توسط زوجه قابل وصول است :

از طریق مراجعه به محاکم دادگستری

زن (زوجه) با طرح دعوا با دادن دادخواست به دادگاه خانواده مهریه خود را از شوهرش مطالبه می کند، چون مطالبه مهریه دعوی مالی است، باید با توجه به میزان مبلغ مهریه مورد مطالبه مهریه علاوه بر دو برگ دادخواست باید فتوکپی مصدق عقدنامه یا رونوشت آن ضمیمه دادخواست شود، طرح این دعوی تابع تشریفات دادگاه خانواده است.

وصول مهریه از طریق اجرای ثبت

هرگاه عقدنامه ازدواج رسمی باشد مهریه از طریق اجرای ثبت نیز قابل وصول خواهد بود. بدین توضیح که زوجه به دفترخانه ای که ازدواج در آن واقع و به ثبت رسیده است رجوع و تقاضای وصول مهریه خود را می نماید از طرف دفترخانه مراتب به زوج ابلاغ میشود. هرگاه زوج حاضر به پرداخت مهریه نباشد، زوجه تقاضای اجرای مفاد سند ازدواج خود را درخصوص مهریه می نماید و چنانچه از طرف زوجه مالی از زوج معرفی شود که جزء مستثنیات دین نباشد مال معرفی شده از طرف اجرای ثبت به نفع زوجه توقیف می شود، هرگاه زوج فاقد مال بوده ولیکن کارمند دولت باشد با تقاضای زوجه یک سوم از حقوق شوهر تا پرداخت کل مهریه به نفع زوجه توقیف و به زوجه پرداخت می شود.

اگر مهریه وجه نقد یا در حکم نقد مانند سکه و طلا باشد زن با در دست داشتن سند رسمی ازدواج می تواند به دفتر ازدواج و یا دایره ثبت (مستقر در اداره ثبت اسناد محل وقوع ازدواج) مراجعه و در برگه خاصی که در آن دایره موجود است تقاضای صدور اجراییه کند.

اجراییه به شوهر ابلاغ می شود و به او ۱۰ روز مهلت داده خواهد شد تا طلب همسرش را پرداخت کند. درصورتی که شوهر در این مدت دین خود نپردازد، زن می تواند با معرفی اموال و دارایی شوهر از اجرای ثبت، تقاضا کند اموال او توقیف شود و نیز می تواند مطالباتی را که شوهر از اشخاص دیگری دارد و یا موجودی حساب های بانکی او را توقیف کند.

زن همچنین می تواند تقاضای توقیف حقوق شوهر را از سازمان ها و موسسه های دولتی و یا خصوصی بکند و تا میزان یک چهارم حقوق (مادام که شوهر متأهل است) و نیز یک سوم آن را (در صورتی که زن و شوهر از یکدیگر جدا شوند و تا زمانی که شوهر زن دیگری اختیار نکرده، توقیف کند. اگر مهریه سکه یا طلا باشد و شوهر نتواند اصل آن را بپردازد، قیمت روز مطالبه آن ها (روزی که زن آن را از طریق اجرای ثبت و یا دادگاه مطالبه میکند) ملاک اجرای قانونی حکم است. اگر سند ازدواج رسمی نباشد، زن برای مطالبه مهریه خود باید از روش تسلیم دادخواست به دادگاه اقدام کند.

چگونگی محاسبه میزان مهریه :

هرگاه مهریه وجه نقد باشد و زوجین هنگام وقوع عقد برای وصول و پرداخت آن به توافق نکرده باشند، به ترتیب زیر عمل می شود:
متوسط شاخص بهای سال قبل تقسیم بر متوسط شاخص بهای سال وقوع عقد نتیجه به دست آمده ضربدر مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه.
در صورت فوت زوج که مهریه باید از ترکه وی پرداخت شود مبنای محاسبه تاریخ فوت خواهد بود. توضیح آن که شاخص بهای سال های قبل و سال قبل از وصول از طرف بانک مرکزی تهیه و در اختیار دستگاه قضای قرار می دهد و فهرست این شاخص ها به دادگاه ها و ادارات ثبت ارسال می گردد و مبنای محاسبه قرار می گیرد.

نحوه محاسبه ارزش مهریه وجه رایج کشور

اعسار مهریه بر اساس ماده ۲ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی مصوب مورخ 1377/02/13 هیئت محترم وزیران، نحوه محاسبه ارزش فعلی مهریه به ترتیب ذیل می باشد:

مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه × (عدد شاخص در سال قبل) تقسیم بر (عدد شاخص در سال وقوع عقد) = ارزش مهریه در حال حاضر

به طور مثال اگر ازدواجی با مبلغ مهریه 200/000 ریال در سال 1352 تحقق یافته و قرار باشد مبلغ مذکور در حال حاضر تأدیه گردد، برای محاسبه مبلغ مهریه در حال حاضر (سال 1386) از رابطه ذیل استفاده می گردد:

مبلغ مهریه مندرج در عقدنامه × (عدد شاخص در سال 1386) تقسیم بر (عدد شاخص در سال 1352) = ارزش مهریه در حال حاضر (1386) بر اساس رابطه فوق و با توجه به اعداد شاخص که در جدول پیوست آمده است:
ریال ۵۲٫۵۳۱٫۹۱۴ = 200/000 ریال * ( 123/45) / ( 47/ 0 ) = ارزش مهریه در حال حاضر (سال 1386)

در نتیجه مهریه قابل پرداخت در سال 1386 (زمان تأدیه) معادل 52/531/914 ریال می باشد.
بدیهی است که تا سال 1386 به پایان نرسد، صورت کسر فوق، شاخص سال 1385 یعنی عدد 123/45 خواهد بود و بعد از اتمام سال 1386 و ورود به سال 1397 شاخص سال 1386 جایگزین شاخص 1385 خواهد گردید.

اجرا گذاشتن مهریه طبق قانون جدید

قبل از بخشنامه جدید، نحوه گرفتن مهریه به دو طریق بود. یکی از طریق دادگاه خانواده و دیگری از طریق اجرای ثبت. (اجرای ثبت اداره‌ای‌ است که هر مطالبه‌ای که مستند به سند رسمی باشد از جمله سند نکاح از طریق آن پیگیری می‌شود). اما طبق بخشنامه جدید زوجین نمی‌توانند مستقیم به دادگاه مراجعه کنند و ابتدا باید از طریق اجرای ثبت اقدام شود.

به این معنی که مطابق بخشنامه جدید نحوه اجرا گذاشتن مهریه به این صورت است که زوجین به دفترخانه‌ای که ازدواجشان در آنجا ثبت شده مراجعه و درخواست اجرائیه می‌کنند. اجرائیه صادر می‌شود و به آدرس طرف مقابل فرستاده می‌شود و به او ۱۰ روز مهلت داده می‌شود که مهریه را پرداخت کند که غالباً زوج در این مهلت مهریه را پرداخت نمی‌کند.

بعد از اینکه مهلت سپری شد و زوج مهریه را پرداخت نکرد زوجه با مدارک به اجرای ثبت مراجعه می‌کند و درخواست تشکیل پرونده اجرایی می‌دهد. سپس از دارایی‌های زوج استعلام گرفته می‌شود تا مشخص شود دارایی دارد یا خیر. که در صورت داشتن دارایی دستور توقیف آن صادر می‌شود. وقتی این مراحل در اجرای ثبت تمام شد اگر دارایی زوج کفایت مهریه را نکرد راهنمایی می‌شوند که به دادگاه مراجعه کنند و از طریق آن حکم بگیرند زیرا اجرای ثبت مجاز به صدور حکم جلب نیست و به این ترتیب باید مابقی مطالبات را از دادگاه درخواست کرد.

گرفتن مهریه بعد از مرگ همسر

از دیگر مسائلی که در مورد مهریه سوال عامه افراد است مهریه زن پس از فوت همسر است و اینکه آیا در صورت باکره بودن مهریه نصف مشود یا خیر؟ همانطور که میدانید زن پس از فوت همسر مستحق دریافت تمام مهریه از ماترک متوفی میگردد و در این مورد بر خلاف طلاق، باکره بودن زن باعث تنصیف مهریه نمی گردد و زن در این حالت مستحق دریافت تمام مهر می باشد. در تمام موارد مذکور وکیل مهریه زن می تواند با آگاهی از این قوانین بهترین اقدام را بکند و موجبات احقاق حقوق موکل خود را فراهم آورد .

مهریه بالای 110 سکه

وکیل درخواست مهریه به خوبی میداند که مهریه بالاتر از 110 سکه بستگی به تمکن مرد دارد و طبق قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی تنها تا 110 سکه را می توان بر اساس این قانون تقاضای اجراییه کرد اما باید بدانید در اقدام از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی شما میتوانید و البته چه بهتر که توسط وکیل متخصص مهریه اقدام به مطالبه کل مهریه کنید یعنی حتی بالاتر از 110 سکه و در مورد دادخواست مهریه نیز پس از اینکه رای صادر شد و طرف مقابل یعنی شوهر تقاضای اعسار داد باید بدانید که در این صورت کل مهریه قسط بندی میگردد یعنی اگر مثلاً مهریه 1000 سکه باشد 50 سکه به عنوان پیش تعیین میگردد و مثلاً ماهیانه یک ربع یا نیم یا تمام سکه بهار آزادی تعلق میگیرد که این مورد بستگی به نظر قاضی و تمکن دارد.

حق حبس در مهریه چیست؟

یکی از مهمترین مباحثی که در مورد مهریه برای افراد جای سوال است این است که حق حبس در مهریه چیست؟

در این باب باید عرض کرد زن به محض عقد مالک مهر می گردد و میتواند آنرا از مرد بخواهد و برای این دادخواست بدهد یا از اجراییه ثبت اقدام کند ولی یکی از موارد دیگری که قانون برای زن به جهت گرفتن مهریه مقرر کرده است این است که تا مهر خود را نگرفته است می تواند از تمکین خود داری نماید این حق را حق حبس گویند.

در این باب قانون مدنی اشعار میدارد زن میتواند تا مهر به تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط به اینکه مهر او حال باشد و در این حالت زن ناشزه محسوب نمی شود و این امتناع وی مسقط حق نفقه نخواهد بود نکته ی مهمی که وجود دارد این است که زن اگر قبل از دریافت مهر حتی برای یک بار از مرد تمکین کند و در بستر او بخوابد حق حبس او ساقط میگردد و دیگر نمی تواند به عنوان عدم تادیه مهر از انجام وظایف زناشویی خودداری کند که این مورد در ماده 1086 قانون مدنی ذکر گردیده است.

وکیل مطالبه مهریه خوب و مشاوره حقوقی تخصصی

اصولا مطالبه مهریه از ناحیه زن هنگامی صورت میگیرد که زندگی زناشویی ایشان دچار مشکل گردیده است آنهم به دلایل و عناوین مختلف اعم از ناسازگای و یا عدم پرداخت نفقه و عسر و حرج زن از بابت اخلاق غیر حسنه شوهر و یا هزاران دلیل دیگر.. لذا علی القاعده هنگامیکه زن میخواهد از شوهر خویش جدا شود و خواستار خاتمه دادن به زندگی مشترکشان میباشد مطالبه مهریه مینماید و بیان میکند که من مهریه ام را میخواهم.وکیل مهریه

در این فرض، وکیل مطالبه مهریه خوب وبا ارائه مشاوره حقوقی لازمه در این خصوص و تفهیم مراحل قانونی و رویه قضایی موجود در دادگاه ها به زوجه بیان میدارد احوط آن است که در ابتدا دادخواست مطالبه مهریه تنظیم و تقدیم دادگاه شود تا حکم قضیه معلوم و مسلم گردد.

از طرفی وکیل مطالبه مهریه خوب و متخصص این موضوع را نیز به موکل بیان میدارد که اگر شوهرش حاضر به طلاق توافقی نمیباشد، لذا زن میبایست از کل یا بخشی از مهریه خود را بذل نمیاد یعنی ببخشد و رها کند تا نشان کراهت از شوهر خویش باشد و بتواند نزد قاضی اثبات نماید که من تا این اندازه از زندگی مشترک با این شوهر گریزان و بیزارم که حاضرم از طلب خویش بگذرم و فقط طلاقم را بگیرم.
به عبارت متداول و عرف دیرین ما میشود همان ضرب المثل: ((مهرم حلال، جونم آزاد)).

وکیل مطالبه مهریه متخصص در سعادت آباد تهران

امید لاهیجانی نژاد وکیل پایه یک دادگستری تهران در کلیه زمینه های دعاوی خانواده تحت عنوان وکیل خانواده چه در حیطه جزئی تر و تخصصی تر چون وکیل مطالبه مهریه و یا وکیل طلاق ، بر این امید همت میدارد که بتواد مراجعه کنندگان محترم اعم از مرد یا زن را با آگاه ساختن از حقوق و البته تکالیف قانونی شان در انتخاب راه درست حقوقی هدایت و کمک نمایند.

زیرا دعاوی خانواده از هر قسم که باشد اعم از مطالبه مهریه ، طلاق ، نفقه ، حضانت و غیره، دعاوی دشواری به لحاظ بار عاطفی و رعایت مسائل اخلاقی هستند! لذا بسیار حائز اهمیت است که چه دعوایی بر مبنای رعایت کدام مصلحت طرح میشود. چه بسا طرح دعاوی متعدد و بیهود آسیب و ضرر جبران ناپذیری به اشخاص وارد سازد اعم از ضرر مادی و فرسایش روحیه و توان روانی اشخاص طرفین دعوا.

لذا امید بر آن است کلیه خانواده ها و زوجین در حفظ و تقویت کیان خانواده و احترام به ارکان آن کوشا و فداکار باشند ولیکن در فرض تصمیم بر جدایی، راه هایی را انتخاب نمایند که کمترین آسیب را بهمراه داشته باشد. جهت مشاوره تخصصی با وکیل مطالبه مهریه در تهران با شماره 09121144321  تماس بگیرید.

وکالت دعاوی خانواده

بهترین وکیل ستارخانبهترین وکیل ولنجکوکیل تخصصی امور کیفری و جزایی سعادت آبادوکیل تخصصی تغییر نام خانوادگی در تهرانوکیل تخصصی ثبتی در شهرک غربوکیل تخصصی سعادت آبادوکیل حرفه ای خانواده در سعادت آبادوکیل حضانت فرزند در سعادت آباد تهرانوکیل حقوقی سعادت آبادوکیل خانواده سعادت آبادوکیل خوب برای مهریه در سعادت آبادوکیل دعاوی ارث و وصیت در شمال تهرانوکیل سعادت آبادوکیل متخصص املاک سعادت آباد تهرانوکیل مهریه در تهران

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *